Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
181.549.346 wizyt
Ponad 1064 autorów napisało dla nas 7340 tekstów. Zajęłyby one 28964 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Zamierzasz się zaszczepić na SARS-CoV-2?
Tak
Raczej tak
Raczej nie
Nie
Poczekam jeszcze z decyzją
  

Oddano 2901 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
"Ludzie, zauważyłem, lubią takie myśli które nie zmuszają do myślenia."
Nowinki i ciekawostki naukowe
Zdrowie
Czy ograniczenie spożycia soli ma sens zdrowotny? (25-08-2011)

sxc.huSól ma potwierdzony wpływ na nadciśnienie tętnicze. Zmniejszenie spożycia soli może obniżyć ciśnienie krwi, ale jak wskazuje prof. Dong Zhao z Capital University of Medical Sciences w Beijing (Chiny), "nawet jeśli mamy dostateczne dowody, że nadmierne spożycie soli jest czynnikiem ryzyka dla rozwoju nadciśnienia tętniczego, to jednak nadal musimy ocenić korzyści redukcji spożycia soli dla ogólnych wyników zdrowotnych, a nie tylko dla ciśnienia krwi". Metaanaliza z randomizowanych badań kontrolowanych (RCT) pokazała, że nie mamy obecnie mocnych dowodów, że istnieje korzystny wpływ redukcji spożycia soli na ryzyko zgonu, a także, że w istocie może to podnosić ogólne ryzyko zgonu pacjentów z niewydolnością serca.

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Amerykańskiego Stowarzyszenia Endokrynologów Klinicznych (AACE), pacjenci z nadciśnieniem lub ciśnieniem wysokim prawidłowym powinni ograniczyć dzienne spożycie sodu do mniej niż 3 g dziennie. Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego zaleca obecnie spożycie do 6 g soli kuchennej na dobę (co odpowiada 2,3 g sodu).

Źródło: Gregory B. Lim, Hypertension: Salt restriction might lower blood pressure, but are there any beneficial effects on mortality? Nature Reviews Cardiology 8, 479 (September 2011), doi:10.1038/nrcardio.2011.113

Zob. też: Dong Zhao, Yue Qi, Zheng Zheng, Ying Wang, Xiu-Ying Zhang, Hong-Juan Li, Hai-Hang Liu, Xiao-Ting Zhang, Jie Du i Jing Liu, Dietary factors associated with hypertension. Nature Reviews Cardiology 8, 456-465 (August 2011), doi:10.1038/nrcardio.2011.75.

[Mariusz Agnosiewicz]


Mariusz Agnosiewicz

Dodaj komentarz do wiadomości..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 25582 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365