Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
181.597.146 wizyt
Ponad 1064 autorów napisało dla nas 7340 tekstów. Zajęłyby one 28964 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Zamierzasz się zaszczepić na SARS-CoV-2?
Tak
Raczej tak
Raczej nie
Nie
Poczekam jeszcze z decyzją
  

Oddano 2912 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
Nie było wielkiego geniuszu bez przymieszki szaleństwa.
Nowinki i ciekawostki naukowe
Ekologia
Śledzika prosto z Bałtyku? Tylko na własne ryzyko (16-12-2011)

Jeżeli sądzisz, że to co jesz ma wyłącznie wpływ na twoje zdrowie i dobre samopoczucie, to zastanów się na tym raz jeszcze. Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Finlandii pokazują, że możesz pomóc w łagodzeniu obciążeń i zagrożeń związanych z niebezpiecznymi substancjami występującymi w łańcuchu dostaw żywności poprzez wybór odpowiednich produktów żywnościowych i przestrzeganie wskazówek dietetycznych. Naukowcy z projektu Foodweb, koordynowanego przez MTT Agrifood Research Finland, stawiają w centrum uwagi Morze Bałtyckie, twierdząc że łańcuch dostaw żywności sieje spustoszenie w tym akwenie. I w drugą stronę, niebezpieczne substancje nagromadzone w ekosystemie morskim mogą zwiększyć ryzyko spożycia szkodliwej dla zdrowia żywności.

Partnerzy Foodweb przygotowali informacje na temat obciążenia środowiska przez różne produkty żywnościowe i powiązane z nimi zagrożenia środowiskowe. To pomaga rzucić światło na żywność, którą należy wybierać.

Naukowcy przeanalizowali oddziaływanie łańcucha dostaw żywności na Morze Bałtyckie. Szczególny nacisk położyli na produkcję i spożycie żywności w centralnym regionie Morza Bałtyckiego.

Winowajcą, generującym największe obciążenie Morza Bałtyckiego azotem i fosforanem jest produkcja pierwotna, podczas gdy produkcja paszy dla zwierząt przyczynia się głównie do eutrofizacji, zajmując ponad 50% obszarów gruntów rolnych w regionie.

Produkcja mięsa i mleka ponosi odpowiedzialność za największą część obciążenia - mówi starszy specjalista ds. badań naukowych Yrjö Virtanen z MTT Agrifood Research Finland. Obciążenie azotem generowane przez produkcję wołowiny mierzy się zwykle w ocenach cyklu życia w przedziale od 30 do 50 gramów azotu na 1 kilogram wołowiny.

"Ocena przeprowadzona w ramach badań oparła się na modelu całego łańcucha dostaw żywności" - powiedział dr Virtanen. "Pokazuje, że obciążenie azotem generowane przez 1 kilogram wołowiny wynosi 78 gramów."

Zespół odkrył, że azot wytwarzany w czasie produkcji wieprzowiny i jaj stanowi około 33%, podczas gdy jego ilość w przypadku produkcji mięsa drobiowego wynosi około jednej siódmej tej, jaka powstaje w produkcji wołowiny.

Łańcuchy produkcji jednego kilograma ziarna lub jednego litra mleka wytwarzają jedynie około jednej piętnastej obciążenia azotem powstającego w wyniku produkcji wołowiny. Jeżeli chodzi o jeden kilogram ziemniaków, to obciążenie azotem wynosi zdaniem naukowców zaledwie jedną setną w porównaniu do wołowiny.

Co zaś się tyczy obciążenia fosforem, to łańcuch produkcji jednego kilograma wieprzowiny generuje około jednej czwartej tego, co łańcuch produkcji jednego kilograma wołowiny. Mięso drobiowe i jaja odpowiadają za około jedną dziesiątą, a mleko za około jedną piętnastą tego co wołowina. Należy zauważyć, że istnieją różnice w danych z poszczególnych krajów w zależności od efektywności wykorzystywania składników odżywczych.

Wybór odpowiednich produktów żywnościowych mógłby doprowadzić do obniżenia eutrofizacji. "Przestrzeganie krajowych wytycznych dietetycznych może obniżyć obciążenie wywierane przez rolnictwo o około 7%" - mówi Virpi Vorne, również z MTT Agrifood Research Finland.

Kierownik naukowy Fińskiego Instytutu Środowiska Matti Verta zauważył: "W przypadku spożywania ryb z Morza Bałtyckiego należy stosować się do zaleceń. Ryby należy spożywać raz lub dwa razy w tygodniu, a ich gatunki powinny być na wszelki wypadek zróżnicowane. Wedle zaleceń Fińskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności osoby w wieku prokreacyjnym, małe dzieci i kobiety ciężarne nie powinny spożywać dużych śledzi bałtyckich, łososi ani pstrągów złowionych w Morzu Bałtyckim więcej niż raz lub dwa razy w miesiącu. Niemniej Morze Bałtyckie nie jest jednym źródłem zagrożenia. Niebezpieczne substancje nagromadzone z innych części środowiska i powstające w czasie przygotowywania żywności również mogą akumulować się w tym, co spożywamy."

Producenci żywności i konsumenci powinni stanąć na wysokości zadania i pomóc w minimalizowaniu tego problemu poprzez zwiększanie zbiorów i sprzyjanie ekologicznej efektywności wykorzystywania składników odżywczych" - zdaniem profesor Sirpa Kurppa, naukowiec z MTT Agrifood Research Finland.

"Konsumenci powinni być świadomi najistotniejszych wyzwań w łańcuchu produkcji we własnym kraju" - zauważa profesor Kurppa. "Konsumenci i łańcuch produkcji powinny połączyć siły, aby w sposób znaczący obniżyć obciążenie substancjami odżywczymi w Morzu Bałtyckim."

Wkład w badania wnieśli eksperci z Fińskiego Instytutu Środowiska (SKYE), Uniwersytetu w Tartu i Centrum Nauki AHHAA w Tartu, Estonia, oraz z Uniwersytetu Łotwy.

© Unia Europejska 2005 - 2011

Źródło: CORDIS

Referencje dokumentu: Na podstawie informacji uzyskanych z MTT Agrifood Research Finland


Dodaj komentarz do wiadomości..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 25583 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365