Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
200.150.455 wizyt
Ponad 1065 autorów napisało dla nas 7364 tekstów. Zajęłyby one 29017 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy konflikt w Gazie skończy się w 2024?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 306 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
"W świecie żyją dwie myśli: jedna, śmiało spoglądając w mrok zagadek życia, stara się je rozwiązać, druga uznaje tajemnice za niewytłumaczalne i w trwodze przed nimi, ubóstwia je. Dla jednej – nie ma nic niepoznawalnego, istnieje tylko jeszcze nie poznane, druga – wierzy, że świat na zawsze jest niepoznawalny."
Nowinki i ciekawostki naukowe
Różności
Jest pierwsza partia szczególnego trunku - polskiego wina lodowego (21-01-2014)

Fot. Dominic Rivard, Bangkok, Thailand
1. Fot. Dominic Rivard, Bangkok, Thailand

W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego "Nad Dworskim Potokiem" powstało pierwsze w Polsce wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Ekskluzywny trunek skosztują jednak nieliczni, bo wytworzono go zaledwie 20 litrów, czyli niespełna 30 butelek.

"Wino udało się bardzo dobrze" - powiedział PAP Adam Kiszka, kierownik winnicy mieszczącej się w Łazach k. Bochni w Małopolsce. Jak dodał, wino z powodzeniem prezentowane było już wymagającej Kapitule Wina Uniwersytetu Jagiellońskiego, w skład której wchodzą m.in. obecny i byli rektorzy krakowskiej uczelni oraz czołowi polscy enolodzy i znawcy tego trunku.

Według specjalistów wino rocznika 2012 ma piękny, skoncentrowany aromat świeżych owoców i smak charakterystyczny dla odmiany gron hibernal, z którego zostało wytworzone. Uzyskało też bardzo dobre parametry: 16 proc. zawartość alkoholu i ok. 130 g/l cukru resztkowego.

Zamarznięte na krzewach jasnozielone winogrona użyte do produkcji trunku zebrano w winnicy "Nad Dworskim Potokiem" w nocy z 5 na 6 grudnia 2012 przy bardzo sprzyjającej aurze, czyli mrozie sięgającym prawie - 12 stopni Celsjusza. Sam zbiór był błyskawiczny, trwał około godziny.

Moszcz fermentował przez pół roku, a następnie wino dojrzewało. Wino lodowe to trunek ekskluzywny. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 litrów moszczu.

W winnicy UJ udało się w wytworzyć około 20 litrów wina lodowego rocznika 2012, czyli niespełna 30 butelek. Według Adama Kiszki spróbują go tylko nieliczni, bo trunek nie trafi do sprzedaży. Zostanie przeznaczony do czczenia specjalnych uroczystości na Uniwersytecie Jagiellońskim, w tym przypadających w przyszłym roku obchodów 650-lecia założenia uniwersytetu w Krakowie.

Jak powiedział PAP kierownik winnicy, na winoroślach czekają na odpowiednią aurę winogrona odmiany hibernal z przeznaczeniem na tegoroczne wino lodowe. "Na razie pogoda jest niesprzyjająca, ale mamy nadzieję, że wkrótce nadejdą korzystne warunki" - ocenił.

Wino lodowe może się udać, jeśli winogrona będą zbierane przy temperaturze w granicach - 8 stopni. Najlepiej byłoby, aby owoce udało się zerwać jeszcze w listopadzie. Ostatecznie mogą one czekać na krzakach do grudnia.

Kolebką wina lodowego - Eiswein (niem.) lub Ice Wine (ang.) - jest Frankonia w Niemczech. Obecnie największa produkcja tego szczególnego trunku odbywa się w Niemczech i Kanadzie.

Winnica "Nad Dworskim Potokiem" powstała w 2005 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni z inicjatywy ówczesnego rektora uczelni prof. Karola Musioła a jego inspiracją były winnice należące do czołowych uczelni europejskich. Nazwa winnicy związana jest z przepływającym obok Dworskim Potokiem.

Gospodarstwo zajmuje obecnie powierzchnię ponad 3,3 hektara, na której rośnie 11 tys. krzewów winorośli. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych, może ono legalnie produkować trunek i sprzedawać go we własnym sklepiku.

Zgodnie z zasadami sztuki, produkcję wina rozpoczęto w winnicy po trzech latach od zasadzenia roślin, czyli od 2008 roku. Dlatego wino z tych zbiorów jest pierwszym oficjalnym rocznikiem wina uniwersyteckiego. Efektem pracy winnicy są białe i czerwone wytrawne wina pod nazwą "Novum", nawiązującą do głównego budynku UJ - Collegium Novum. Wina te zdobyły już medale na międzynarodowych konkursach.

Szczepami, które w winnicy dają najlepsze wino, są odmiany: seyval blanc, bianca, aurora, hibernal. Większą część upraw stanowią odmiany winorośli dające wino białe. Na wino czerwone uprawia się rondo i regenta.

W sumie w całej Małopolsce znajduje się około 30 winnic. Niedawno eksperci wytypowali 15 najlepszych z nich, które dały początek Małopolskiemu Szlakowi Winnemu. Z czasem szlak będzie rozszerzany o kolejne gospodarstwa.

Jak zauważają specjaliści, w Małopolsce można już wyodrębnić obszary przodujące w tej dziedzinie rolnictwa. Jest to przede wszystkim Wyżyna Krakowsko-Częstochowska w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego oraz Pogórze Rożnowsko-Ciężkowickie na wschodzie regionu.

PAP - Nauka w Polsce


Dodaj komentarz do wiadomości..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 26235 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365