Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
200.048.225 wizyt
Ponad 1065 autorów napisało dla nas 7364 tekstów. Zajęłyby one 29017 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy konflikt w Gazie skończy się w 2024?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 291 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
"Nie rozumiem tych, którzy nie interesują się religią. Jeśli religia reprezentuje prawdę, to jest to niewątpliwie najważniejsza prawda w życiu ludzkim. Jeśli jest w większości błędna, to jest to błąd o monumentalnie tragicznych proporcjach, i powinien być energicznie zwalczany."
Nowinki i ciekawostki naukowe
Medycyna
Jakość diety a zdrowie psychiczne (29-09-2011)

Wyniki dotychczasowych badań przekrojowych i prospektywnych prowadzonych na dużych grupach osób dorosłych wskazują na występowanie istotnych powiązań między jakością diety i zapadalnością na zaburzenia psychiczne. Spożywaniu jedzenia niższej jakości towarzyszy zazwyczaj gorszy stan zdrowia psychicznego, a zdrowsza dieta wiąże się z lepszą kondycją psychiczną. Dotyczy to przede wszystkim zapadalności na zaburzenia lękowe i depresyjne.

Choć podobne związki odnotowywano nie tylko u osób dorosłych, ale także wśród nastolatków, australijscy naukowcy z Daekin University w Geelong, University of Melbourne i Mental Health Research Instutute w Melbourne postanowili bliżej przyjrzeć się kwestii związku zdrowia psychicznego z jakością diety u dzieci i młodzieży w wieku dorastania, w tym kierunkowi zależności przyczynowo-skutkowych zachodzących między tymi zmiennymi. Krótki raport z wynikami z przeprowadzonych badań opublikowano w PLoS ONE w wydaniu z dnia 21 września 2011.

Badaniami w latach 2005-2006 objęto próbę 3040 australijskich nastolatków w wieku 11-18 lat, a w latach 2007-2008 przeprowadzono ponowne badania na grupie 2054 z nich.

W badaniach zbierano od nastolatków informacje na temat: jakości diety; zdrowia psychicznego i poziomu samopoczucia; aktywności fizycznej; środowiska szkolnego, domowego i sąsiedzkiego; i in. Posłużono się w tym celu kwestionariuszem zawierającym 84 pytania. Zbierano również informacje na temat wzrostu i wagi osób badanych - na podstawie pomiarów obiektywnych. Do oceny zdrowia psychicznego posłużono się Pediatrycznym Inwentarzem Jakości Życia (The Pediatric Quality of Life Inventory), narzędziem opracowanym specjalnie do wykrywania symptomów depresji i zaburzeń psychicznych u dzieci i młodzieży. Kontrolowano również wpływ takich zmiennych, jak wiek, płeć, poziom socjoekonomiczny okolicy zamieszkania dziecka i jego rodziny.

Za wskaźniki zdrowej diety uznano: spożywanie śniadania w domu w dni nauki szkolnej; spożywanie na lunch jedzenia przygotowanego w domu; spożywanie owoców co najmniej dwa razy dziennie, a warzyw - co najmniej cztery razy dziennie; zjadanie owoców lub kanapek jako przekąsek po szkole; unikanie jedzenia ciastek, chipsów, słodkich ciast, frytek, potraw smażonych, czekolady, słodyczy i lodów.

"Wyniki badań wskazują - komentują naukowcy - że jakość diety jest związana ze stanem zdrowia psychicznego nastolatków, zarówno w wymiarze przekrojowym, jak prospektywnym".

Oznacza to, że jakość diety jest związana ze stanem zdrowia psychicznego osób badanych w danym momencie czasowym (aspekt przekrojowy), ale znajomość wcześniejszych nawyków żywieniowych pozwala także na przewidywanie dobrostanu psychicznego w przyszłości. Przeprowadzone analizy statystyczne wskazują ponadto kierunek powiązań przyczynowo-skutkowych, zachodzących między jakością diety a zdrowiem psychicznym.

"Poprawa jakości diety znajdowała odzwierciedlenie w poprawie stanu zdrowia psychicznego, a spadek jakości diety wiązał się z pogorszeniem funkcjonowania psychicznego w okresie objętym badaniami. Natomiast hipoteza o zachodzeniu odwrotnej zależności przyczynowo-skutkowej, tj. że gorsze nawyki żywieniowe są konsekwencją problemów psychicznych, nie znalazła poparcia w zebranych przez nas danych".

Referencje dokumentu: Jacka FN, Kremer PJ, Berk M, de Silva-Sanigorski AM, Moodie M, et al. (2011) A Prospective Study of Diet Quality and Mental Health in Adolescents. PLoS ONE 6(9): e24805. doi:10.1371/journal.pone.0024805

Fot. usda.gov


Caden O. Reless

Dodaj komentarz do wiadomości..  Zobacz komentarze (2)..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 26235 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365