Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
183.132.529 wizyt
Ponad 1064 autorów napisało dla nas 7351 tekstów. Zajęłyby one 29006 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Zamierzasz się zaszczepić na SARS-CoV-2?
Tak
Raczej tak
Raczej nie
Nie
Poczekam jeszcze z decyzją
  

Oddano 3588 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
Postulowanie niewidzialnych i niepoznawalnych czynników, które (..) systematycznie nie podlegają potwierdzeniu ani obaleniu, jest w religiach tak powszechne, że efekty takie traktuje się czasem jako symptomatyczne.
Nowinki i ciekawostki naukowe
Neuronauki
Dieta i hipokamp (15-03-2012)

Tydzień Mózgu 2012Prowadzono już wiele badań nad wpływem diety bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol na poszczególne układy organizmu - ich wyniki dość jednoznacznie wykazywały długofalową szkodliwość takiego odżywiania, mechanizmy jednak prowadzące do uszkodzenia poszczególnych narządów nie zawsze są w pełni zrozumiałe. Linnea R Freeman i Ann-Charlotte E Granholm z Medical University of South Carolina postanowili sprawdzić co konkretnie pod wpływem bogatotłuszczowej diety dzieje się z hipokampem, jedną ze struktur układu limbicznego odpowiedzialną m.in. za pamięć i procesy uczenia się.

Wikipedia, bariera krew-mózgJuż wcześniejsze prace sugerowały zaburzenia funkcji hipokampa związane z bogatotłuszczową dietą, wiadomo też, że obszar ten jest szczególnie wrażliwy na zmiany niedokrwienne. Pojawiające się sugestie wiążące zaburzenia pamięci towarzyszące niektórym schorzeniom neurodegeneracyjnym z hipokampem właśnie i z uszkodzeniami tzw. bariery krew-mózg (BBB, blood-brain barrier) skłoniły naukowców do skupienia się na tej właśnie strukturze. Bariera krew-mózg to naturalna przegroda pomiędzy środowiskiem wewnątrz naczyń krwionośnych a tkanką nerwową wymuszająca selekcję transportowanych do mózgu substancji. Budują ją komórki śródbłonka naczyń włosowatych "sklejone" rozmaitymi białkami wchodzącymi w skład tzw. połączeń ścisłych (tight junctions) - m.in. okludyną i klaudyną oraz warstwa wypustek astrocytów (podtyp komórek glejowych budujących zrąb układu nerwowego).

Badanie przeprowadzono na szczurach karmionych przez pół roku (od 6 miesiąca życia) specjalną karmą wzbogaconą w cholesterol (2%) i uwodorniony olej kokosowy (10%). Z zabitych zwierząt pobierano mózgi celem oceny morfologicznej naczyń i samego hipokampa. Badania immunofluorescencyjne wykazały znaczące w stosunku do szczurów z grupy kontrolnej obniżenie gęstości niektórych markerów bariery krew-mózg oraz niespodziewane zmiany w lokalizacji części białek budujących uszczelniające ją połączenia komórkowe - ekspresja okludyny była znacząco niższa w ścianach naczyń, jednak jednocześnie zauważono jej znacznie większą ilość w pewnych komórkach nerwowych hipokampa - naukowcy doszukują się w tym zjawisku prób poronnej kompensacji niedoborów tego białka w badanym obszarze. Zaobserwowano także zwiększoną w porównaniu z kontrolą liczbę komórek mikrogleju (mózgowe komórki żerne odpowiadające za uprzątanie obszarów uszkodzonych i lokalną odpowiedź immunologiczną) w hipokampach zwierząt poddanych bogatotłuszczowej diecie, przy czym komórki te wykazywały tendencję do skupiania się wokół naczyń krwionośnych, co można interpretować jako odpowiedź zapalną na obserwowane zmiany naczyniowe.

Zmiany diety u szczurów prowadziły nie tylko - co było łatwo przewidywalne - do nadwagi i podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, ale też do bezpośrednich zmian w integralności bariery krew-mózg na obszarze hipokampa i odpowiedzi zapalnej w tym obszarze mózgowia. To dość niewielkie badanie, jednak naświetlenie potencjalnej roli diety w powstawaniu uszkodzeń BBB jest kolejnym elementem poszerzającym naszą wiedzę o mechanizmach i patogenezie zaburzeń neurodegeneracyjnych, tym istotniejszym, że dieta akurat należy do stosunkowo łatwo modyfikowalnych czynników ryzyka.

Oryginalny artykuł: Linnea R Freeman and Ann-Charlotte E Granholm, Vascular changes in rat hippocampus following a high saturated fat and cholesterol diet, Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism (2011), 1-11. Abstrakt


Paulina Łopatniuk


Dodaj komentarz do wiadomości..  Zobacz komentarze (6)..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 25707 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365