Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
200.186.731 wizyt
Ponad 1065 autorów napisało dla nas 7364 tekstów. Zajęłyby one 29017 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy konflikt w Gazie skończy się w 2024?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 308 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
Zawsze mnie dziwi brak wiary u pobożnych i logiki u rozumnych.

Dodaj swój komentarz…
Poltiser - Od piwa głowa się kiwa...
Najwyraźniej żaden Cider nie śmierdzi...

A co się stało z jabłecznikiem?

Smacznego.
Autor: Poltiser  Dodano: 19-09-2015
Reklama
krefik - Cydr czy "cydr"   2 na 2
Ze źródła WRP wynika wprost, że chodzi o akcyzę za produkty niebędące cydrem - tylko napojem spirytusowym o smaku jabłkowym sprzedawanym jako cydr. O ile "Cider Inn" zdecydowanie jest cydrem, to w przypadku zarówno Cydru Lubelskiego jak i Cydru Dobrońskiego miałbym duże wątpliwości - wyczuwalne są w nich słodycz, kwaskowatość i smak jabłek, natomiast nie można w nich wyczuć charakterystycznego smaku fermentacji jabłek - z czego wynikałoby, że jest to napój spirytusowy - czyli ich producenci ordynarnie sprzedają zafałszowany produkt korzystając z przepisów stworzonych w celu zmniejszenia obciążeń dla branży winiarskiej.
Jeżeli producenci są w stanie udowodnić, że produkowane przez nich napoje są cydrami nie powinni mieć problemów, natomiast jeśli sprzedają gazowane napoje spirytusowe pod tą nazwą, powinni za to odpowiedzieć finansowo - polskie prawodawstwo jest i tak łagodne dla producentów fałszowanych produktów spożywczych.
Co do źródła "Zabiegają o to zachodnie koncerny winiarskie", jest to komunikat jednego z producentów cydru bądź napoju cydropodobnego - czy nie wypadałoby się odnieść do stanowiska Ministerstwa, zamiast podawać stanowisko tylko jednego z zainteresowanych producentów?
Autor: krefik  Dodano: 20-09-2015
Zioło - Z pierwszego tłoczenia ;)
Te podrabiane napoje alkoholowe udające cydr przypomniały mi o pewnym regionalnym produkcie pod tytułem "bryndza podkarpacka" na który się kiedyś naciąłem. W składzie bryndzy jest ser krowi 94%, ser owczy 3%, sól, skrobie modyfikowane, guma guar i konserwant sorbinian potasu. Produkt wytwarza OSM Sanok. Najgorsze jest to że od lat w ten sposób nas oszukują, a państwo na to pozwala. Wracając do opisywanego cydru to jest on dosładzany i konserwowany dużą ilością siarki co nie pozwala nazywać tego napoju cydrem.
Autor: Zioło  Dodano: 21-09-2015
mekrazz - Zgłoś swój sprzeciw
http://www.petycjeonline.com/chromy_polski_rynek_winiarski_przed_zachodnimi_koncernami
Autor: mekrazz  Dodano: 21-09-2015

Pokazuj komentarze od najnowszego

Aby dodać komentarz, należy się zalogować

  

Zaloguj przez Facebook lub OpenID..
Jeżeli nie jesteś zarejestrowany/a - załóż konto..

Reklama
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365