Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
184.936.199 wizyt
Ponad 1065 autorów napisało dla nas 7361 tekstów. Zajęłyby one 29025 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Zamierzasz się zaszczepić na SARS-CoV-2?
Tak
Raczej tak
Raczej nie
Nie
Poczekam jeszcze z decyzją
  

Oddano 4584 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
"Oczywiście, że jestem sceptyczny co do boskości Chrystusa i pogardliwie nastawiony do koncepcji, że istnieje Bóg, którego obchodzi to, jak się mamy i co robimy".
Nowinki i ciekawostki naukowe
Historia
Winni Rzymianie (17-08-2015)

Italia od setek lat słynie z przednich win. Mimo to już ponad 2,5 tys. lat temu tamtejsi mieszkańcy rozsmakowywali się w trunkach sprowadzanych aż z Grecji. Dr Paulina Komar, absolwentka studiów doktoranckich w Instytucie Historii Uniwersytetu Wrocławskiego bada, dlaczego Rzymianie, mimo posiadania licznych własnych winnic, importowali wino ze wschodnich krańców basenu Morza Śródziemnego.

Dorosły Rzymianin spożywał średnio do litra wina dziennie, co oznacza, że produkcja i dystrybucja tego trunku były ważnymi elementami starożytnej gospodarki. Problematyka spożywania wina w Republice i Imperium Rzymskim cieszy się od lat sporym zainteresowaniem. Dotychczas jednak mało uwagi poświęcano winom sprowadzanym z obszaru Grecji. Lukę tę postanowiła wypełnić dr Paulina Komar, która na projekt zatytułowany "Wina greckie w starożytnej Italii: konsumpcja, dystrybucja oraz aspekty społeczne i ekonomiczne" otrzymała finansowanie z Narodowego Centrum Nauki (NCN) w ramach konkursu FUGA. Swoje badania prowadzić będzie w Instytucie Archeologii UJ.

Autorka projektu w otoczeniu amfor ze wschodniej części basenu M Śródziemnego Muzeum Archeologiczne w Batumi. Fot. M. Marciniak

"Zaproponowałam interdyscyplinarne podejście do tematu. Chciałabym przyjrzeć się wszystkim możliwym źródłom na temat konsumpcji greckiego wina w starożytnej Italii" - opowiada.

Po pierwsze badaczka wczyta się w starożytne teksty literackie - z nich wynika, jak smakowało wino, jaki miało kolor i aromat. Po drugie - dokładnie przyjrzy się amforom, czyli ceramicznym pojemnikom, które w starożytności służyły do transportu różnych produktów, głównie wina, oliwy i sosów rybnych. Ich kształt oraz wykonane na nich stemple wskazują na miejsce produkcji naczyń. Porównanie procentowej ilości greckich amfor na wino wśród wszystkich ceramicznych pojemników służących do transportu tego trunku, pozwoli oszacować skalę jego konsumpcji. Dzięki temu badaczka dowie się, jak dużo win greckich pili mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego. Ponadto, na amforach malowano napisy, które często dostarczają informacji na temat handlarzy oraz specyficznych właściwości produktu.

"To prawdziwa skarbnica wiedzy na temat osób, które zajmowały się transportem wina. Analiza imion handlarzy pozwoli określić, czy dystrybucją greckich trunków zajmowali się obywatele rzymscy, mieszkańcy Italii czy Grecy. Ponadto, możliwe jest określenie ich pozycji społecznej, tzn. czy byli oni wolno urodzonymi Rzymianami, wyzwoleńcami czy niewolnikami" - dodaje.

Jak podkreśla dr Komar, dotychczasowe opracowania dokonywane przez badaczy często przebiegały jednotorowo - naukowcy wyciągali wnioski na podstawie zaledwie jednego źródła. Przykładowo - na podstawie analizy źródeł literackich stwierdzono, że wszystkie wina greckie importowane do Rzymu były luksusowe, co nie jest prawdą.

Badaczka postawiła tezę, wedle której wina greckie w Italii w okresie archaicznym i okresie republiki (od VIII do I wieku p.n.e.) stanowiły dobra luksusowe i symbolizowały wysoki status społeczny. Ówczesna dystrybucja miała niewielkie znaczenie gospodarcze. Z czasem się to zmieniło. Wraz z nastaniem Cesarstwa Rzymskiego import zaczął gwałtowanie rosnąć. Wino greckie się spopularyzowało i zaczęła je masowo pijać klasa średnia.

"Wydaje się, że rola strefy egejskiej w zakresie dostaw wina była dla środkowej Italii porównywalna z rolą Egiptu, jako źródła zaopatrzenia w zboże! Upraszczając można powiedzieć, że państwo faraonów stało się spichlerzem cesarzy, a Grecja - winnicą" - wyjaśnia dr Komar.

W III wieku nastąpił jednak kryzys w Cesarstwie. Badaczka sprawdzi, w jaki sposób zawirowania na scenie politycznej wpłynęły na import wina. Bo jednym z celów pracy dr Komar będzie próba przeanalizowania obecności greckiego wina w kontekście kluczowych momentów w rzymskiej historii.

PAP - Nauka w Polsce. Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl


Dodaj komentarz do wiadomości..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 25813 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365